Pagini

Traditiile anului nou la romani


Ajunul Anului Nou este insotit peste tot de vechi obiceiuri si superstitii. In timp, superstitiile au devenit obiceiuri traditionale consfintite, fiind adoptate de numeroase popoare, iar cum noaptea dintre ani este un moment marcant si prevestitor pentru Noul An, nu putea sa fie lipsit de superstitii si prejudecati cu valoare simbolica.

Este recomandat, asadar, ca pana in ziua de Revelion sa termini curatenia generala si sa intampini anul intr-o casa curata, pentru a avea un an fara griji si neimpliniri.

Pentru a prospera pe plan financiar, este recomandat ca noaptea de Anul Nou sa te gaseasca cu bani in buzunar, obicei care prevesteste un an mai imbelsugat, fiind o superstitie practicata de oameni din toata lumea.

In anumite zone, ca sa respecti traditia trebuie ca pe 1 ianuarie trebuie sa ai haine noi, iar in noaptea dintre ani este bine sa porti un accesoriu rosu, culoarea simbolizand bucuria si norocul de care vei avea parte anul urmator.


In casa trebuie fie si vasc, iar paharul de vin trebuie sa fie in permanenta plin.

Tot din popor, pentru a avea parte de belsug, prima persoana care iti trece pragul casei in noaptea de Revelion trebuie sa fie un barbat brunet. Acesta trebuie sa aduca o crenguta de vasc, paine si sare.

Urare traditionala la romani in preajma Anului Nou, plugusorul a pastrat scenariul ritualic al unei invocari magice cu substrat agrar. El e intotdeauna insotit de strigaturi, pocnete de bici si sunete de clopotei, dar plugul adevarat, tras de boi, a fost inlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai usor de purtat, sau de buhaiul care imita mugetul boilor. Textul plugusorului si-a pirdut astazi caracterul de incantatie magica. Recitata intr-un ritm vioi, urarea devine tot mai vesela, mai optimista, pe masura ce se apropie de sfarsit.

Revelionul nu este altceva decat un ceremonial funerar al antichitatii geto-dace Timpul obiectiv, care curge spre infinit, liniar si fara intoarcere, este oprit, dupa 365 de zile, si intors, precum ceasornicul, de la inceput. Intoarcerea simbolica a timpului in noaptea de Revelion a fost asimilata cu moartea divinitatii adorate, iar reluarea numarului zilelor cu nasterea acesteia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu