Ce presupune cardul de sanatate?

Cardul European de Asigurari de Sanatate (EHIC) este valabil in Uniunea Europeana. Deci, romanii pot beneficia de toate drepturile care decurg din detinerea acestui card. Daca te duci in strainatate special pentru a urma un tratament, trebuie sa stii ca acesta nu este acoperit de EHIC.
Daca vrei sa-ti iei acest card, apeleazi la casa de asigurari de sanatate la care esti luat in evidenta se elibereaza in termen de 7 zile lucratoare de la data inregistrarii. Perioada de valabilitate a cardului european este de 6 luni de la data emiterii.

Daca suferi de o boala cronica si ai nevoie de consult medical regulat, in cazul deplasarii in spatiul european, EHIC va acoperi ingrijirile medicale atat timp cat starea ta nu necesita ingrijiri in unitati medicale specializate si/sau unitati dotate cu echipamente speciale si/sau personal instruit corespunzator.

Dupa ce ai consultat medicul din tara respectiva si esti in posesia tuturor documentelor medicale si a detaliilor ingrijirilor medicale de care ai nevoie, serviciile medicale din statul unde te afli temporar vor putea prelua responsabilitatea costurilor medicale si vor putea realiza examinarile necesare
Pe timpul sederii temporare in alt stat al UE ai dreptul la orice ingrijiri medicale care se dovedesc a fi necesare, luand in consideratie starea ta medicala.

Pentru siguranta recomandam sa-ti organizezi sederea din timp, solicitand autorizatia in prealabil, in functie de legislatia statului respectiv, pentru a fi sigur ca vei beneficia de acces la echipamentele necesare pe timpul sederii. Tu sau doctorul ar trebui sa solicitati autorizatia in cauza de la institutia care va furniza ingrijirile medicale in statul unde te vei afla.
Daca mergi in vacanta in alt stat al UE fara nici un document, vei beneficia de ingrijirile medicale necesare care sa-ti permita continuarea vacantei. Aceste documente nu doar iti faciliteaza accesul la asistenta medicala pe loc, ci iti ga¬ranteaza si rambursarea imediata a costurilor sau cel putin la scurt timp dupa intoarcerea acasa, daca ti s-a solicitat sa achiti anumite cheltuieli in avans.

Trimiteți un comentariu

 
Top