Obiceiuri pentru noaptea de Anul Nou – Supertistii si obiceiuri de Revelion

Mai toti ne orientam dupa aceste obiceiuri care vin din trecut, dar de multe ori le uitam sau nu stim ceea ce inseamna exact. Pentru cei interesati si cei care cred in datinile stravechi romanesti, dar si de la alte popoare, am facut o lista cu principalele obiceiuri si superstitii pentru Anul Nou, pentru a intampina Noul An cu bine.
Inainte un lucru interesant, pe care poate multi dintre voi nu-l stiu si anume de ce se numeste noaptea de Anul Nou “Revelion”. Aflati ca acest cuvant vine din cuvantul francez “Réveillon”, ceea ce se traduce ca “ospat la miezul noptii” sau “veghe”.
Iar acum iata si care sunt principalele obiceiuri si superstitii de care se spune ca este bine sa tii cont in noaptea de Revelion:
- Este bine ca Anul Nou sa te prinda cu bani in mana sau in buzunar pentru a avea noroc pe plan financiar.
- Daca vei tine de mana la trecerea dintre ani persoana iubita, veti avea noroc in dragoste.
- Daca iti saruti persoana iubita la petrecerea de Revelion sub vasc, se spune ca vei avea parte de iubire tot anul.
- Este bine sa sorcovesti in noaptea de Anul Nou pentru a alunga spiritele rele si a le atrage pe cele bune.
- In noaptea de Anul Nou este bine sa fie foarte mult zgomot, pentru a alunga spiritele malefice si a intampina cu bine anul ce vine, de aceea exista obiceiul petrecerilor zgomotoase si a artificiilor.
- Prima zi din Noul An trebuie sa gaseasca locuinta curata. Insa in ziua de 31 decembrie si in prima zi a anului nu este bine sa maturati casa, sa spalati sa coaseti sau sa crosetati, deoarece se zice ca se alunga prosperitatea.
- Nu este bine sa aruncati nimic in prima zi din Noul An, nici macar sa duceti gunoiul pentru ca aduce ghinion in anul ce va urma.
- Este bine ca in prima zi din An Nou ceva sau cineva sa intre in casa, nu sa iasa!
- Pana la ora 00:00 a Anului Nou este bine sa va achitati toate datoriile, pentru a nu intra in noul an datori, caci riscati astfel ca in tot anul ce vine sa aveti datorii. Superstitia este scuzabila pentru datoriile la banca.
- Se spune ca prima persoana care iti intra in casa dupa miezul noptii va influenta ceea ce ti se intampla in noul an. Daca este persoana care intra este bruneta atunci va aduce noroc, dar se spune ca persoanele blonde si roscate nu sunt prea aducatori de bine. In plus, daca prima persoana care iti intra in casa dupa ora 00:00 a noului an, daca aduce cu ea o crenguta cu vasc, paine si sare, atunci s-ar putea ca pentru gazda anul care vine sa fie cel mai bun din toti anii.
- Este bine ca pe masa de Anul Nou sa aveti peste, ca sa te strecori prin anul ce vine lin si sa te feresti de rautati.
- Se spune ca aduce noroc si daca mananci carne de porc sau linte de Anul Nou.
- Se spune ca este bine sa eviti la masa de Revelion preparatele din carne de pui, pentru ca risipeste norocul si bunastarea.
- Este bine sa aprinzi o lumanare sau o lampa inainte de Anul Nou si sa o lasi aprinsa pana la ziua, caci anul ce va veni va fi unul luminos si bun.
- Cei necasatoriti pot face de Anul Nou biletele pe care se scrie: carbune (brunet/a), inel (frumos/a), bani (bogat/a), carte (destept/a), pe care le amestecati si apoi extrageti un bilet fara sa trisati. Se spune ca asa va fi partenerul dumneavoastra in urmatorul an.
- Se mai spune ca dorinta pusa la miezul noptii de Anul Nou are mari sanse sa se implineasca.
- Este bine ca pe masa de Revelion sa ai crengute de vasc, caci iti vor aduce noroc.
- O superstitie spune ca aduce ghinion daca intorci calendarul pentru luna ianuarie, inainte ca noul an sa inceapa.
- Este bine sa porti macar o haina noua si ceva de culoare rosie, fie si chiloti la trecerea dintre ani. De asemenea, daca porti o bijuterie de argint se spune ca vei avea belsug tot anul ce va veni.
- Este semn rau sa spargi ceva in prima zi a Noului An si in noaptea de Revelion.
- Se spune ca pe cei care ii va gasi Anul Nou suparati sau care vor plange, este semn rau, caci asa le va merge tot anul ce vine.
- Nu este bine sa stranuti in noaptea de Anul Nou.
- La fel este bine sa lasi usile, geamurile si dulapurile deschise in noaptea de Anul Nou, sa-ti inunde norocul casa.
- Fetele necasatorite daca imprumuta o verigheta si o poarta de Anul Nou pe al treilea deget de la mana stanga, il vor visa pe viitorul sot. La fel, iti vei visa alesul daca tai o franghie deasupra pernei cand mergi la culcare dupa Anul Nou.
- Este bine sa faci ceva, cat de mic, care are legatura directa cu munca ta, in prima zi a noului an, pentru a-ti mergebine la serviciu tot anul.
- La sate se considera ca anul ce vine va fi unul imbelsugat pentru recolte, daca in prima zi dupa Anul Nou se merge la rude cu ceapa si grau.
Si iata cateva datini si obiceiuri pentru Anul Nou la alte popoare, pe care le pot urma toti cei care cred in aceste superstitii pentru noaptea de Revelion:
- In Grecia se fac prajituri, care se servesc de Anul Nou, in care pun bani. Persoana care gaseste banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost imprumutat si de romani, dar doar in anumite regiuni ale tarii.
- In Spania se obisnuieste ca in noaptea de Anul Nou sa se manance 12 boabe de struguri, la fiecare bataie de ceas de la ora 12:00 de la trecerea dintre ani. Se mananca o boaba si iti pui o dorinta, iar aceste dorinte au mari sanse de a se implini.
- In Statele Unite este bine ca in dupa Anul Nou sa mananci mazare, pentru ca aduce noroc atat in viata personala, cat si cea profesionala.
- In Austria se obisnuieste a se tine in mana un obiect din orice material in forma de purcelus, fiind considerate adevarate talismane aducatoare de noroc.
- In Finlanda se spune ca poti afla cum va fi noul an daca torni cositor topit intr-un recipient cu apa, caci forma pe care o va lua metalul va spune dac anul viitor va fi unul norocos. Daca are forma de inel sau inima inseamna ca va fi o nuntat, iar forma unui vapor, ca va fi un an cu multe calatorii.
- In Scotia traditia spune ca prima persoana care va trece pragul unei case trebuie sa aduca un dar. Pentru ca scotienii sunt vestiti ca bautori de wisky, acesta este darul cel mai obisnuit. Un alt obicei tot al scotienilor de a colinda cu faclii aprinse in mana, acestea fiind simboluri ale soarelui si au rolul de a purifica noul an.
- In Danemarca exista obiceiul ca in noul an sa se intre sarind de pe un scaun la miezul noptii. Saritura are rolul de a alunga spiritele rele şi de a aduce noroc.

Cam atatea am reusit sa aflam noi, dar dacat tu mai stii si alte obiceiuri pentru noaptea Anul Nou te asteptam sa ni le impartasesti.
Si nu voi incheia fara a va ura sa petreceti frumos si sa aveti un an nou plin de bucurii. La Multi Ani sanatosi si fericiti!!!

Trimiteți un comentariu

 
Top