Bazat pe romanul autobiografic omonim al lui Francois Begaudeau ÅŸi câştigător al Premiului Palm d’Or la Festivalul de la Cannes, filmul prezintă un an din cariera tânărului profesor de limba ÅŸi literatura franceză, Francois (interpretat de Francois Begaudeau), care predă elevilor de 14 ani, la o ÅŸcoala publică de cartier din Paris, populată majoritar de imigranÅ£i. Printre ei se numără inteligentul Wei – un imigrant chinez timid, Souleymane – un băiat turbulent din Mali, guralivele ÅŸi intrigantele Louise ÅŸi Esmeralda, isteaÅ£a ÅŸi morocănoasa negresă Khoumba ÅŸi Carl – un copil din Caraibe, care a fost exmatriculat de la ÅŸcoala la care studiase înainte. Cu stilul lui franc ÅŸi extravagant, Francois îşi ia adeseori prin surprindere elevii, dar atunci când aceÅŸtia îi pun la grea încercare calităţile de dascăl, principiile lui sunt supuse unor dileme morale.
Cd1 720
Cd2 720

1


Cd1
Cd2

Este un film extrem de dens, dar foarte bine facut. surprinde evolutia unei clase pe parcursul unui intreg an scolar. spectatorul poate astfel sa faca cunostiinta cu sistemul de invatamant din franta, care difera extrem de mult fata de al nostru.
elevii din aceea scoala, de minoritati extrem de variate, invata usor usor sa se accepte intre ei, si cu ajutorul profesorului de limba franceza, care le este si diriginte. putem observa ca toti elevii- nu sunt actori profesionisti, nici macar numele nu sunt schimbate, sunt extraordinar de naturali si de expresivi si cu niste personalitati debordante, de-aici si aparand conflictele mai mult sau mai putin grave. acesti adolescenti cer explicatii pentru absolut orice si sunt obisnuiti sa-si exprime opiniile si mai ales sa le sustina cu o vehementa uneori exagerata.
ceea ce mi se pare extraordinar este faptul ca regizorul reuseste sa evite acel aer pedagogic, educativ al unui film ce se incadreaza in acest gen, si totusi cred ca putem afirma ca avem multe de invatat din aceasta capodopera cinematografica : toleranta, acceptarea celorlalti, asumarea propriei identitati si mai ales integrarea.
personajul carl afirma la un moment dat, in cadrul unui conflict legat de cupa africii, ca el se considera francez, indiferent de originile sale, incercand sa le insufle si celorlalti aceasta credinta.

Ita

COMMEDIA – DURATA 128′ – FRANCIA
François Bégaudeau è insegnante di francese in una scuola media superiore parigina. Facciamo la sua conoscenza mentre si incontra con i colleghi (vecchi e nuovi arrivati) ad inizio anno scolastico. Da quel momento rimarremo sempre all’interno delle mura scolastiche seguendo il suo rapporto con una classe. Il suo metodo d’insegnamento, che si rivolge a un gruppo eterogeneo di ragazzi e ragazze, mira ad offrire loro la migliore educazione possibile…

The Class - (2008)
În clasă
Alt titlu:Entre les murs
La classe – Entre les murs
IMDB:7.6/10 din 18958 voturi
Gen:Drama
Durata:128 minute
Țară: Franța
Regia:Laurent Cantet
Actori:Agame Malembo-Emene, Arthur Fogel, Boubacar Toure, Carl Nanor, Dalla Doucoure

Trimiteți un comentariu

 
Top