Descoperita cu mii de ani in urma, berea a devenit in ziua de astazi un aliment foarte des consumat pentru gustul sau placut si racoritor, dar mai ales ca motiv de interactiune sociala, de intalnire cu prietenii, deconectare, relaxare.

Tot mai multe studii medicale releva insa faptul ca un consum moderat aduce un beneficiu concret pentru mentinerea stariide sanatate a fiecaruia dintre noi.

Aliment natural, obtinut prin procesarea plantelor, cu peste 90% apa, berea pastreaza fibrele solubile, consumul moderat asigurand intre 5% si 10% din necesarul zilnic.

Continutul de alcool variaza de la 0% la 11 %, cel de carbohidrati de la 0% la 6-7 %, iar numarul de calorii de la aproximativ 13 la 85 la 100 ml. De exemplu, o bere blonda obisnuita, cu 4.5-5% alcool, are aproximativ 40 de calorii la 100 ml.

Principalele proprietati nutritive ale berii sunt conturate prin continutul sau bogat in vitamine, minerale si antioxidanti care provin din materiile prime si care impreuna contribuie la o dieta sanatoasa.

De asemenea, berea consumata cu moderatie are efecte benefice asupra reducerii riscului de diabet, osteoporoza si boli cardiovasculare.

Antioxidantii din bere
Antioxidantii sunt molecule care au capacitatea de a lega radicalii liberi (molecule daunatoare) produsi in procesele oxidative ale organismului.

Continutul de antioxidanti din bere este dublu fata de cel din vinul alb (per portie, nu per 100 ml) si, alaturi de efectul de crestere a HDL colesterol, confera rol protector cardiovascular. Proprietatile antioxidantilor sunt intens studiate si este confirmat si rolul anti-neoplazic.

Vitaminele
Berea contine vitaminele din grupul B, 250-500 ml de bere aducand aproximativ 7% din necesarul zilnic de riboflavina (B2) si 5% din cel de niacina (B3).

Continutul crescut de acid folic (B9) a fost legat de posibila protectie anti-neoplazica, anti-Alzheimer, cardiovasculara (250-500 ml de bere asigura 5%-20% din necesarul zilnic).

Vitamina B6 (piridoxina) este responsabila de mentinerea normala a nivelului homocisteinei sangvine, substanta cunoscuta pentru efectele benefice in afectiunile cardiovasculare.

Mineralele
Prin continutul sau scazut de calciu si ridicat de magneziu, alaturi de efectul diuretic binecunoscut, consumul moderat de bere are rol protector anti-litiaza urinara.

Siliciul din bere (provenit din orz) are o buna biodisponibilitate, asigura densitatea osoasa optima si este studiat pentru posibilul rol anti-Alzheimer.

Astfel, contrar unui aport caloric redus, berea are un aport deloc neglijabil de vitamine, antioxidanti, minerale, fibre solubile, fiind apreciata nu doar pentru gustul sau sau pentru impactul social, ci si pentru protectia fata de afectiunile cardiovasculare, diabet zaharat tip II, anti-aging, anti-litiaza urinara si biliara, pentru mentinerea arhitecturii osoase.

Boli cardio-vasculare
Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in lume si numeroase studii incearca sa gaseasca solutii pentru tratamentul, dar mai ales prevenirea lor.

Beneficiile cardiovasculare ale berii se explica prin cresterea nivelului HDL colesterol (fractiunea „buna”, care are roluri multiple, cel mai cunoscut fiind protectia anti-ateroscleroza), prin scaderea nivelului homocisteinei si prin rolul antiagregant.

Trimiteți un comentariu

 
Top